برای طرفداران قهوه، هیچ چیز مثل نوشیدن یک قهوه خوشطعم و عطر لذتبخش نخواهد بود. عوامل بسیاری میتوانند در تهیه یک قهوه خوشمزه و فرآیند دم کردن آن موثر باشند. هریک از مراحل آماده کردن قهوه حساسیت خاص خودشان را دارند و اگر تنها یک مرحله را به درستی طی نکنید، طعم قهوه بد خواهد شد. پیدا کردن دلیل تغییر طعم قهوه شاید کار دشواری به نظر برسد؛ اما ما در کافی مارکت علت طعم بد قهوه و دلایلی که باعث این موضوع میشود را به طور کامل گفتهایم. اگر شما هم هنگام تهیه قهوه با این مشکل مواجه میشوید، برای آشنایی با علل طعم بد قهوه همراه ما باشید.
طعم بد قهوه و دلایل آن
همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم، طعم بد قهوه میتواند به دلایل مختلفی نظیر زمان، کیفیت و دمای آب، کیفیت دانه قهوه، شیوه آسیاب دانههای قهوه، اندازه بیشتر قهوه نسبت به آبو عدم نسبت دقیق مواد اولیه، پاکیزگی تجهیزات دستگاه یا قهوهجوش و… باشد. در ادامه با مطالعه این مقاله به طور کامل با عوامل مهم گفته شده آشنا خواهید شد.

۱. مدت زمان بالای دم قهوه، اولین دلیل طعم بد قهوه
یکی از مهمترین عواملی که باعث طعم بد یا مزه سوختگی در قهوه میشود، مدت زمان بالای دم کردن قهوه است. از کارهای اشتباه و رایج در تهیه قهوه، میتوان به پختن بیش از حد آن اشاره کرد؛ اگر قهوه و آب در مدت بیشتری در مجاورت هم قرار بگیرند، عطر و طعم قهوه از بین میرود و منجر به ایجاد طعم بد در قهوه میشود.
هرچند قرار گرفتن طولانی مدت آب و قهوه کنار هم برای تهیه قهوه صحیح نیست، اما از طرفی نمیتوان مدت زمان معینی را برای دم کردن قهوه تعیین کرد. زیرا دم کردن قهوه به عواملی نظیر نوع قهوه، وسیله تهیه، میزان حرارت و… بستگی دارد. برای مثال قهوههایی با درجه رست بالا نسبت به رست کمتر به مدت زمان بیشتری برای دم کردن قهوه نیاز دارند.
۲. کیفیت پایین آب و دمای بالای آب جوش
اغلب افراد برای تهیه قهوه از آب شهری استفاده میکنند؛ اما این آب به دلیل کیفیت پایین و کلر بالا طعم بدی به قهوه خواهد داد. بنابراین بهتر است به جای آب لولهکشی، از آب تصفیه شده برای تهیه قهوه استفاده کنید.
علت دیگر در ایجاد طعم بد قهوه، استفاده از آب جوش با دمای بالای ۹۹ درجه است؛ برای دم کردن یک قهوه دلچسب و خوشطعم بعد از جوش آمدن آب، ۳۰ تا ۴۰ ثانیه صبر کنید تا آب به زیر دمای ۹۵ درجه برسد. چراکه در دمای بسیار بالا دانههای قهوه پخته میشوند پیش از آن که بتوانند عصاره خود را به آب بدهند، پخته میشوند. در نتیجه یک قهوه بیطعم و بیکیفت خواهید داشت.

۳. رست یا برشته کردن بالای قهوه
شاید به این موضوع مهم فکر نکرده باشید که کیفیت همه مارکهای قهوه یکسان نیست؛ قهوه مرغوب و با کیفیت در شرایط ایدهآل تولید شده و در بستهبندی استاندارد نگهداری میشود.
امروزه با توجه به متفاوت بودن ذائقه افراد و رقابت بین شرکتهای تولید کننده، قهوه را در انواع مختلفی (لایت رست، مدیوم رست و دارک رست) برشته یا همان رست میکنند. رست کردن قهوه به صورت دستی کار سختی است و تنها افراد حرفهای قادر به انجام این کار هستند؛ برشته شدن بیش از اندازه قهوه باعث طعم تلخ و سوختگی در نوشیدنیهای بر پایه قهوه میشود.
بنابراین اگر در رست قهوه مهارت کافی ندارید، به جای این کار بهتر است قهوه رست شده آماده از یک برند خوب تهیه کنید تا احتمال بد مزه شدن قهوه کمتر شود.

۴. کهنه بودن دانههای قهوه
دانه قهوه رست شده باید در بستهبندی محکم و به دور از هوا، رطوبت و گرما نگهداری شود؛ قرار گرفتن قهوه در مجاورت سه عامل گفته شده باعث خراب شدن و طعم بد قهوه میشود. در صورتی که قهوه در شرایط گفته شده نگهداری نشود، به تدریج تازگی و طعم خوب خود را از دست خواهد داد. در نتیجه هنگام تهیه قهوه با قهوههای کهنه و بیکیفیت مواجه هستید که طبیعتا روی مزه نوشیدنی اثر منفی خواهد داشت.
۵. آسیاب کردن دانه قهوه
میزان آسیاب کردن دانههای قهوه با توجه به روشهای مختلف دم کردن قهوه متفاوت است؛ برای مثال اگر دانه قهوه بسیار ریز آسیاب شود، طعم تلخی قهوه را بیشتر و مزه نوشیدنی را قویتر میکند. برای آشنایی با شیوه صحیح آسیاب قهوه مطلب بهترین روش دم کردن قهوه را مطالعه کنید.

۶. عدم پاکیزگی تجهیزات، آخرین دلیل طعم بد قهوه
آخرین عامل مهم و موثر در به وجود آمدن طعم بد قهوه تمیزنبودن وسایل مورد استفاده است. فرقی نمیکند از دستگاه برقی استفاده میکنید یا دستی. مهم این است که تجهیزات و ابزار شما باید کاملا تمیز باشند. پس توصیه میکنیم بعد از هر بار استفاده از وسایل تهیه قهوه، تجهیزات آن را کاملا تمیز کرده و به خوبی بشویید.

در این مقاله دلایل طعم بد قهوه را بررسی کردهایم؛ اگر میخواهید همیشه یک قهوه خوشطعم و عطر نوش جان کنید، از فروشگاه یا مغازههای معتبر، قهوه تازه و مرغوب با بستهبندیهای استاندارد خریداری کنید. شاید تصور کنید این موضوع چندان مهم نیست، کافی است یک بار قهوه باکیفیت را امتحان کنید تا تفاوت آن را متوجه شوید. اگر درباره سایر نکاتی که به بهتر شدن طعم قهوه کمک میکند، نظری دارید، آن را با کاربران کافی مارکت به اشتراک بگذارید.